فهرست مطالب

دانش انتظامی آذربایجان شرقی - سال یازدهم شماره 42 (پیاپی 43، زمستان 1400)

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
سال یازدهم شماره 42 (پیاپی 43، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطالعه تشابهات و تفاوت های جرم مشهود در فضای مجازی و حقیقی
    مهدی شری زاده* صفحات 1-30
    در آیین دادرسی کیفری ایران، جرایم مشهود از نظر ماهیت تفاوتی با جرایم غیرمشهود ندارند. اما زمانی که جرمی به صورت مشهود ارتکاب می یابد، حفظ نظم عمومی و جلوگیری از فرار مرتکب، ایجاب می نماید تا ضابطان دادگستری دارای اختیارات بیشتری بوده و بتوانند مرتکب جرم را دستگیر و اقدامات الزم را برای جمع آوری و حفظ ادله انجام دهند. بنابراین تعیین و تمایز جرم مشهود از غیرمشهود اهمیت فراوانی دارد و با توجه به اینکه قلمرو و محدوده جرم مشهود در فضای مجازی در قانون مشخص نشده است در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی بررسی می شود که آیا جرم مشهود در فضای مجازی تفاوتی با جرم مشهود در فضای حقیقی دارد یا خیر. با توجه به تفاوت هایی که جرایم سایبری با جرایم سنتی دارند به نظر می رسد اکثر بندهای ماده 45 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد جرایم سایبری عملا کاربردی ندارد و یک خلاء قانونی در این زمینه احساس می شود.
    کلیدواژگان: جرم مشهود، جرم غیرمشهود، ضابطان دادگستری، جرایم سایبری، فضای مجازی
  • نگاهی بر اجرای ماده 108 قانون ششم توسعه کشور در کلانشهرهای ایران و بررسی تطبیقی اجرای طرح کنترل آلودگی هوای شهرها (L.E.Z.) در اروپا و ایران
    علی رنج پور*، علی محمدی صفحات 31-58

    ارتقای نظم و امنیت و مدیریت تردد های خودرویی به همراه کنترل آلودگی هوا و مدیریت تصادفات و سوانح رانندگی همواره به عنوان یکی از مسایل مهم و به روز کشورها مطرح بوده است. مقابله با جرایم و تخلفات از جمله در حوزه رانندگی و حوادث مربوط به آن همواره از دغدغه های اصلی دولت ها بوده است. بهبود نظم و ایمنی حمل و نقل و عبور و مرور همیشه مورد تاکید بوده و راهکارهای گوناگونی برای کاهش تلفات حوادث رانندگی اتخاذ شده است. در ایران نیز در ماده 108 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بر این موضوع تاکید شده است. در مقاله حاضر با روش مطالعه توصیفی و اسنادی به بررسی ابعاد مختلف این موضوع و نحوه اجرای ماده 108 قانون ششم توسعه خصوصا در کلانشهرهای کشور پرداخته شده است. همچنین مشکلات و اختلافات موجود بین سازمان های مرتبط با این قانون بررسی و ضمن ارایه راهکارهای لازم، پیشنهاداتی نیز در این خصوص ارایه می شود. اجرای طرح کنترل آلودگی هوای شهرها (L.E.Z.) نیز از جمله اقدامات پیش بینی شده در قالب اجرای ماده 108 است که نحوه اجرای آن در ایران و مقایسه آن با اروپا نیز در این مقاله انجام شده است که نتایج آن از جوانب مختلف از جمله از دیدگاه های فرهنگی و اقتصادی استخراج شده است که حاکی از این است که زیرساخت های اجرای چنین طرحی هنوز به طور کامل در ایران وجود ندارد و باید در این خصوص بسترسازی های زیادی صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت، کنترل آلودگی، ایران، اروپا، ماده 108، قانون ششم توسعه
  • شناسایی چالشها و مشکلات هوشمند سازی پلیس و راهکارهای رفع آنان و بررسی میزان تاثیر هوشمندسازی بر کاهش میزان بروز تخلفات و جرائم در کارکنان (مطالعه موردی استان آذربایجان شرقی)
    یعقوب عبدالله زاده صائب*، بهزاد هادی پور صفحات 59-82

    سازمان فراجا (پلیس) از جمله سازمان هایی است که بیشترین خدمات را به مردم ارایه می کند و از آن جایی که در نتیجه توسعه تکنولوژی و به روز شدن مجرمان با چالش های بزرگی مواجه است، باید با توسل به سازوکارهای علمی و فناورانه و با توجه به ارزش ها و قوانین حاکم این چالش ها را رفع نماید. امروز هوشمندسازی به عنوان یکی از ضرورت های سازمانها مطرح است، چرا که ضامن بقای سازمان ها، فناوری اطلاعات و ارتباطات است. پلیس هوشمند ناشی از تحول دیجیتالی حاصل از فناوری های پیشرفته است. اجرای طرح پلیس هوشمند موجب ارتقای رضایت عمومی و کاهش فساد خواهد شد.بر این اساس مقاله حاضر بر اساس مصاحبه از مسیولان فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی (معاونین و روسای پلیسهای تخصصی استان) و به روش پدیدارشناسی، به صورت توصیفی-تحلیلی به بررسی چالش ها و راهکارها و نتایج هوشمندسازی پلیس در این استان می پردازد و به این نتیجه می رسد که کمبود اعتبارات و امکانات سازمانی برای هوشمند سازی و مقاومت کارکنان در برابر تغییرات فناورانه و هوشمند سازی از چالشهای مهم هوشمندسازی پلیس و افزایش آگاهی های عمومی و ارتقاء سیستم های هوشمند سازی از مهمترین راهکارهای رفع چالش ها در این حوزه است و نهایتا کاهش بسترهای تخلف و جرم در بین کارکنان و افزایش سرعت رسیدگی به امور مردم از آثار مهم هوشمندسازی پلیس می باشند.

    کلیدواژگان: پلیس، امنیت، هوشمندسازی، تکنولوژی، فناوری اطلاعات
  • نقش آموزش شهروندی در تمایل نوجوانان و جوانان تبریز به رفتارهای انحرافی
    محمود علمی* صفحات 83-114
    نوجوانان و جوانان بنا به ویژگی های هویتی و شخصیتی ، ناپایداری جایگاه اجتماعی و برخی عوامل اجتماعی و فرهنگی دیگر، در معرض انواع انحرافات اجتماعی قرار دارند. یکی از عوامل مرتبط با تمایل نوجوانان و جوانان به رفتارهای انحرافی ، آموزش شهروندی می باشد . هدف اصلی تحقیق ، تعیین رابطه بین آموزش شهروندی و گرایش نوجوانان و جوانان تبریز به رفتارهای انحرافی بود . تحقیق موجود به لحاظ هدف یک مطالعه کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها یک بررسی پیمایشی بود . جامعه آماری ، جمعیت جوانان شهر تبریز (29- 15 ساله) بود که بر اساس اطلاعات مرکزآمار 1395، در کل 353،136 نفر را شامل می گردید. برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران با ضریب خطای 5 درصد استفاده شد و تعداد 384 نفر از نوجوانان و جوانان شهر تبریز به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند . ابزار گردآوری اطلاعات ، پرسشنامه محقق ساخته بود . یافته های بدست آمده نشان داد که میانگین گرایش به انحرافات اجتماعی 7/18 است . با توجه به نتایج آزمون ها ، فرضیه وجود رابطه معنی دار و مثبت بین آموزش شهروندی و گرایش به انحرافات اجتماعی در بین نوجوانان و جوانان تبریز به تایید رسید . رابطه بین میزان گرایش به انحرافات اجتماعی و سن در بین نوجوانان و جوانان تبریز تایید نگردید .
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، گرایش به انحرافات اجتماعی، نوجوانان و جوانان تبریز
  • عوامل و مولفه های تاب آوری در فرایند تربیت اجتماعی افراد از منظر قرآن و عترت (ع)
    موسی کاظم زاده* صفحات 115-140
    تاب آوری از مولفه های مهم و تاثیرگذار در فرایند رشد و تربیت اجتماعی افراد و ارتقاء کیفیت روابط اجتماعی و کاهش آسیب های آن دارد. بنابراین توسعه اجتماعی در پی ایجاد بهبود در وضعیت اجتماعی افراد یک جامعه است و در واقع رشد و توسعه اجتماعی از مفاهیمی است که با چگونگی و شیوه زندگی افراد یک جامعه پیوندی تنگاتنگ دارد. از این رو حمایت اجتماعی و رشد اجتماعی موجب افزایش تاب آوری افراد در جامعه شده و باعث سلامت روان افراد می گردد. تاب آوری نه فقط افزایش قدرت تحمل و سازگاری فرد در برخورد با مشکل است، بلکه مهم تر از آن حفظ سلامت روان و ارتقاء آن است. تاب آوری به افراد توانایی می بخشد تا با مشکلات و نا ملایمات زندگی و شغلی روبرو شوند بدون اینکه دچار آسیب شوند.نتیجه آنکه با تاب آوری افراد می توان از طریق ارتقاء سطح شناخت و آگاهی، حفظ آمادگی، ایمان و باور دینی، اعتماد به وعده های الهی، توکل، خوشبینی و امید قابل افزایش است و در قرآن، آیات و سبک زندگی اسلامی نیز بر داشتن توکل بر خدا، اعتماد به نفس، عزت نفس، کرامت انسانی افراد، حفظ روابط خوب با خانواده، رضا و تسلیم بودن در برابر قضای الهی، حفظ آرامش، بزرگ نکردن مشکلات، قابل تحمل دیدن مشکلات و بحران ها، داشتن صبر و استقامت تاکید شده است.روش این پژوهش، کتابخانه ای و در پردازش و تحلیل داده ها از روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد و رجوع به منابع آیات قرآن کریم و روایات از روش تفسیری استنطاقی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: صبر، تاب آوری، قرآن و عترت(ع)، تربیت اجتماعی، استقامت
  • جنگ با مواد مخدر؛ تحقیق در مورد شبکه های مواد مخدر خط شهرستان
    علی رنج پور*، جعفر اقربایی فام صفحات 141-176
    شبکه های دارویی و مواد مخدر خط منطقه شامل حمل و نقل مواد مخدر از مراکز شهری به مکان های خارج از شهر در سراسر کشور است. خطوط شهرستانی یک نگرانی اجتماعی است زیرا شامل استخدام افراد آسیب پذیر (بزرگسالان و کودکان) می شود که به عنوان طعمه استفاده می شوند یا به اصطلاح استثمار می شوند و آنها را در معرض موقعیت های خطرناک و اغلب خشونت آمیز قرار می دهند. مقابله با خطوط منطقه یکی از شش اولویت کلیدی در رویکرد دولت برای پایان دادن به خشونت و استثمار گروهی است (استراتژی مواد مخدر دفتر خانه، 2017). دولت بریتانیا (2019) «خطوط شهرستان» را به شرح زیر تعریف می کند:باندها و شبکه های مجرمانه سازمان یافته درگیر در صادرات مواد مخدر غیرقانونی به یک یا چند منطقه داخلی، با استفاده از خطوط اختصاصی تلفن همراه یا شکل دیگری از مسیر تبادل. آنها احتمالا از کودکان و بزرگسالان آسیب پذیر برای جابجایی و ذخیره مواد مخدر و پول سوء استفاده می کنند و اغلب از اجبار، ارعاب، خشونت (از جمله خشونت جنسی) و سلاح استفاده می کنند. این مقاله در مورد مطالعه ای در مقیاس کوچک گزارش می کند که تصویری از ویژگی های افراد اسمی درگیر در شبکه مواد مخدر خط کانتی در یک منطقه لندن و همچنین دیدگاه سه پزشک متخصص که دانش عملیاتی قابل توجه و دقیقی از نحوه کار عوامل خط شهرستان دارند، ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه های توزیع مواد مخدر شهرستانی، باند توزیع، مواد مخدر، جوانان، استثمار
|
  • Studying the similarities and differences of visible crime in virtual and real space
    Mahdi Sherizadeh * Pages 1-30
    In the criminal procedure of Iran, visible crimes are not different from non-visible crimes in terms of their nature. But when a crime is committed in an obvious way, maintaining public order and preventing the escape of the perpetrator, requires that the judicial officers have more powers and can arrest the perpetrator of the crime and take the necessary measures to collect and preserve the evidence. Therefore, it is very important to determine and distinguish visible crime from invisible crime, and considering that the territory and scope of visible crime in cyber space is not specified in the law, in this article, it is investigated with a descriptive-analytical method whether visible crime in cyber space is different from crime. Is it evident in real space or not? Given the differences that cybercrimes have with traditional crimes, it seems. Most of the clauses of Article 45 of the Criminal Procedure Law are not practically applicable to cyber crimes, and a legal vacuum is felt in this field.
    Keywords: Visible crime, invisible crime, Law Enforcement Officers, Cyber Crimes, Cyber Space
  • A look at the implementation of Article 108 of the Sixth Law of the Country's Development in Iran's metropolises and a comparative study of the implementation of the Urban Air Pollution Control Plan (L.E.Z.) in Europe and Iran.
    Ali Ranjpour *, Ali Mohammadi Pages 31-58

    Improving the order and security and management of car traffic, along with the control of air pollution and the management of traffic accidents and accidents, has always been one of the most important issues in countries. Consolidating crimes and offenses, including driving and related accidents, has always been a major concern for governments. Improving the order and safety of transportation and traffic has always been emphasized and various solutions have been adopted to reduce traffic accidents. In Iran, Article 108 of the Sixth Five -Year Plan of Economic, Social and Cultural Development of the Islamic Republic of Iran has emphasized this issue. The present article deals with the various aspects of this issue and how to enforce Article 108 of the Sixth Development Act, especially in metropolitan areas of the country. There are also problems and disputes between the organizations related to this law and provide the necessary solutions and suggestions. Implementation of the City Air Pollution Control Plan (L.E.Z.) is one of the projected measures in the form of Article 108, which has been implemented in Iran and compared to Europe in this article, which results from different aspects, including from a perspective. Cultural and economic has been extracted, suggesting that the infrastructure of such a plan is not yet fully existed in Iran, and there must be many platforms in this regard.

    Keywords: Order, Security, Pollution Control, Iran, Europe, Article 108, Sixth Development Law
  • Identifying the challenges and problems of police intelligence and the solutions to solve them and investigating the impact of intelligence on reducing the incidence of violations and crimes among employees (a case study of East Azarbaijan province)
    Yaghob Abdollah Zadeh Saeb *, Behzad Hadi Pour Pages 59-82

    The Faraja organization (police) is one of the organizations that provides the most services to the people, and since it faces great challenges as a result of the development of technology and the updating of criminals, it should be resorted to scientific and technological mechanisms and according to values. and the governing laws to resolve these challenges. Today, intelligentization is considered as one of the necessities of organizations, because information and communication technology is the guarantor of the survival of organizations. Smart police is a result of digital transformation resulting from advanced technologies. The implementation of the smart police plan will improve public satisfaction and reduce corruption.Based on this, this article, based on interviews with officials of the police command of East Azarbaijan province (deputies and chiefs of the special police of the province) and using the phenomenological method, in a descriptive-analytical way, examines the challenges and solutions and the results of making the police smarter in this province and This leads to the conclusion that the lack of credits and organizational facilities for intelligentization and the resistance of employees to technological changes and intelligentization are among the important challenges of intelligentizing the police and increasing public awareness and upgrading intelligentization systems is one of the most important solutions for solving challenges in this field. Finally, reducing the bases of violations and crimes among employees and increasing the speed of dealing with people's affairs are important effects of police intelligence.

    Keywords: Police, Security, Intelligence, Technology, Information Technology
  • The role of citizenship education in Tabriz teenagers and young people's tendency to deviant behavior
    Mahmoud Elmi * Pages 83-114
    Adolescents and young people are exposed to all kinds of social deviations due to their identity and personality characteristics, instability of social status and some other social and cultural factors. One of the factors related to the tendency of teenagers and young people to deviant behavior is citizenship education. The main goal of the research was to determine the relationship between citizenship education and the tendency of teenagers and young people of Tabriz to deviant behaviors. The existing research was an applied study in terms of its purpose and a survey in terms of data collection. The statistical population was the youth population of Tabriz city (15-29 years old), which included a total of 353,136 people according to the statistics center of 2015. To select the sample size, Cochran's formula was used with an error rate of 5%, and 384 teenagers and young adults of Tabriz city were selected by multi-stage cluster sampling method. The tool for collecting information was a researcher-made questionnaire. The findings showed that the average tendency towards social deviations is 18.7. According to the results of the tests, the hypothesis of the existence of a significant and positive relationship between citizenship education and tendency to social deviations among teenagers and young people of Tabriz was confirmed. The relationship between the tendency to social deviations and age among adolescents and young people in Tabriz was not confirmed.
    Keywords: citizenship education, tendency towards social deviations, teenagers, young people of Tabriz
  • the war on drugs; Research on drug networks in cities
    Ali Ranjpour *, Jafar Aghrabaie Fam Pages 141-176
    Regional drug and drug networks involve the transportation of drugs from urban centers to out-of-town locations throughout the country. County lines are a social concern because they involve the recruitment of vulnerable people (adults and children) who are used as prey or so-called exploitation, exposing them to dangerous and often violent situations. Tackling regional lines is one of six key priorities in the government's approach to ending gang violence and exploitation (Home Office Drugs Strategy, 2017). The UK Government (2019) defines 'county lines' as follows:Organized criminal gangs and networks involved in the export of illegal narcotics to one or more domestic regions, using dedicated cell phone lines or some other form of exchange route. They are likely to exploit children and vulnerable adults to transport and store drugs and money, and often use coercion, intimidation, violence (including sexual violence) and weapons.This article reports on a small-scale study that provides a snapshot of the characteristics of nominal individuals involved in the County Line drug network in one London area, as well as the perspective of three specialist doctors who have significant and detailed operational knowledge of how County Line agents work.
    Keywords: County lines, gangs, Drugs, Youth, Exploitation